Gmail - dostaję maile adresowane do innej osoby

Rozwiązany/Zamknięty
Karolina Świdrak Posty 3277 Data rejestracji poniedziałek 24 marzec 2014 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 5 grudzień 2021 - 24 cze 2014 o 16:48
Anna Dobrzyńska Posty 1974 Data rejestracji poniedziałek 1 luty 2016 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 19 grudzień 2021 - 6 lis 2018 o 12:20
Cześć,
mam adres mail typu imię.nazwisko@gmail.com.
Czasami dostaję maile adresowane na adres kogoś, kto nazywa się taka samo, jak ja, ale ma adres bez tej kropki w środku. No ewidentnie nie są to maile do mnie, o czym świadczy treść, której nie rozumiem oraz adres adresata.

Zastanawiam się - czy ktoś dostaje też maile pisane do mnie?

6 odpowiedzi

Anna Dobrzyńska Posty 1974 Data rejestracji poniedziałek 1 luty 2016 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 19 grudzień 2021 13 497
6 lis 2018 o 12:20
Kropki w adresie Gmail nie mają żadnego znaczenia. Jeśli otrzymujesz pocztę adresowaną do kogoś innego, to prawdopodobnie ktoś po prostu źle wpisuje adres. Jeśli Twoj poczta to imienazwisko@gmail.com, to do Ciebie dojdzie także mail wysłany na: i.mienazwisko@gmail.com, imie.nazwisko@gmail.com etc.

Kropki mają znaczenie u innych dostawców poczty.
Anna Dobrzyńska

redaktor & social media manager - CCM Polska

Karolina Świdrak Posty 3277 Data rejestracji poniedziałek 24 marzec 2014 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 5 grudzień 2021 9 019
25 cze 2014 o 14:46
Napiszę. Dzięki za radę. Gdzieś kiedyś czytałam, że Google traktuje takie dwa adresy jako jeden i ten sam i jeśli ktoś ma z kropką to nie pozwala już założyć bez kropki. Dlatego myślę, że to bardzo dziwne.
Też mi się wydaje, że to musisz tam zgłosić, bo to jest taka poważna dość luka w bezpieczeństwie, no nie może tak być że przez pomyłkę dostajesz
Hej, teoretycznie jest to całkiem możliwe, ale raczej nic z tym nie zrobisz poza ostrzeganiem osób, które do Ciebie piszą, żeby jednak wzięły kropkę pod uwagę :)
Karolina Świdrak Posty 3277 Data rejestracji poniedziałek 24 marzec 2014 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 5 grudzień 2021 9 019
24 cze 2014 o 17:55
No ale ta osoba która ma adres bez kropki może dostawać maile adresowane do mnie?
nieee to jest jakieś dziwne, powinnaś napisać do obsługi klienta Google, bo nie może tak być, że ktoś dostaje maile, które nie są do niego.