Jak usunąć konto na Facebooku

Jeśli nie chcesz już korzystać z Facebooka, serwis społecznościowy oferuje możliwość dezaktywacji konta lub trwałego usunięcia konta.

Ten artykuł wyjaśni, w jaki sposób trwale usunąć konto na Facebooku. Podpowiemy także, jak reaktywować swoje konto po uprzednim zawieszeniu go.


Jak zawiesić konto na Facebooku

Dezaktywacja Twojego konta na Facebooku jest sposobem na opuszczenie społeczności serwisu, ale z możliwością powrotu i bez konieczności utraty wszystkich zgromadzonych tam danych. Jeżeli zamierzasz całkowicie usunąć swoje konto, przeczytaj informacje zawarte poniżej w sekcji jak trwale usunąć konto na Facebooku.

Aby zawiesić swoje konto na Facebooku, kliknij strzałkę w prawym górnym rogu i wybierz Ustawienia:


Po lewej stronie kliknij Ogólne > Zarządzaj kontem > Dezaktywuj konto:


Co się stanie po dezaktywacji konta

Facebook zachowa wszystkie Twoje informacje, a więc do reaktywacji konta potrzeba jedynie zalogowania się. Wiadomości przesłane przez Ciebie pozostaną widoczne dla odbiorców, jednak inni użytkownicy Facebooka nie będą mogli wyszukiwać Twojego profilu ani kontaktować się z Tobą za pomocą tej platformy.

Jak reaktywować konto na Facebooku

Po dezaktywacji konta na Facebooku, użytkownik ma nieograniczony czas na reaktywację konta. Żadne informacje nie zostaną trwale usunięte, dopóki oficjalnie nie usuniesz konta.


Aby reaktywować konto, wystarczy po prostu zalogować się do Facebooka używając swojego adresu e-mail oraz hasła lub skorzystać z loginu Facebooka w innym serwisie. Taka aktywność na koncie wystarczy, aby ponownie aktywować konto.

Jak trwale usunąć konto na Facebooku

Jeśli z jakiegoś powodu chcesz na zawsze usunąć swoje konto z portalu Facebook możesz to zrobić, korzystając z tego linku. Jeśli skorzystasz z opcji usuwania i klikniesz w powyższy link, zobaczysz komunikat następującej treści:


Proces usunięcia konta składa się z kilku etapów. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym kliknięciem. Jeśli chcesz, aby Twoje konto zostało usunięte, kliknij przycisk Usuń moje konto. Zobaczysz następujący obraz:


Aby definitywnie usunąć profil, we wskazanych miejscach wpisz swoje hasło do serwisu, przepisz wskazany kod zabezpieczający i potwierdź operację klikając w OK. Twoje konto przestanie być aktywne.

Tego samego procesu możesz również dokonać przechodząc do menu Ustawienia, następnie Bezpieczeństwo. Znajdziesz tam opcję Dezaktywuj konto. Druga metoda jest jednak nieco bardziej czasochłonna.

Zdjęcie: © Facebook.

Zobacz również

Oryginalny artykuł opublikowany przez jak58. Tłumaczenie Karolllla. Ostatnia aktualizacja: 19 kwi 2018 o 23:37 przez Karolllla.
Ten dokument zatytułowany "Jak usunąć konto na Facebooku" opublikowany przez CCM (https://pl.ccm.net/) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiować i modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencję i wymienionych w niniejszym tekście.
10 wskazówek na udane zdjęcie profilowe na Facebooku
Ktoś włamał się na moje konto na portalu Facebook - co robić?