0
Dziękujemy

Kilka słów podziękowania byłoby miłym gestem.

Co to jest tryb zanikania Facebook Messenger

Tryb znikania (Vanish mode) Facebook Messengera pozwala ludziom wysyłać wiadomości, zdjęcia, filmy i inne treści, które znikają po określonym czasie lub po tym, jak druga osoba opuści rozmowę po wyświetleniu wiadomości. Po zniknięciu wiadomości nie będzie ona już widoczna dla żadnego z uczestników czatu. Dowiedz się, jak wysyłać znikające wiadomości w Facebook Messenger.



Jak włączyć tryb zanikania

Bardzo łatwo jest włączyć lub wyłączyć tryb zanikania na czacie:
  • Zaloguj się najpierw do komunikatora, a następnie do czatów
  • Wybierz rozmowę, z którą chcesz korzystać w trybie zanikania
  • Na czacie dotknij dolnej (ostatniej linii) rozmowy i przesuń palcem w górę, aby włączyć tryb zanikania.



Uwaga. Jeśli Twój telefon ma funkcję przesuwania w górę, aby wyświetlić ustawienia, tak jak na urządzeniach z systemem iOS, przesuń palcem z okna komunikatora zamiast od samego dołu ekranu.

Wyłącz tryb zanikania

Aby wyłączyć tryb zanikania, powtórz powyższe kroki lub kliknij przycisk Wyłącz tryb zanikania.

Jak mogę zobaczyć wiadomość, która już zniknęła?

Po zniknięciu wiadomości nie można jej przywrócić ani skopiować, nie da się również zapisać ani przekazać dalej znikającej wiadomości, zanim zniknie. Jedynym sposobem na zapisanie wiadomości jest zrobienie zrzutu ekranu.


Powiadomienia w trybie zanikania

Jeśli otrzymasz nową wiadomość w trybie znikania na zwykłym czacie, otrzymasz o tym powiadomienie. Dzięki niemu możesz przejść w tryb znikania.

Jeśli zrobisz zrzut ekranu wiadomości w trybie zanikania, inni uczestnicy czatu zostaną powiadomieni, że zrobiłeś zrzut ekranu. Podobnie, jeśli inny uczestnik zrobi zrzut ekranu rozmowy, zostaniesz o tym powiadomiony. Tak samo jest z nagraniami ekranowymi.


Ważne! Fakt, że nie otrzymałeś powiadomienia o zrobieniu zrzutu ekranu, nie oznacza, że ​​inny użytkownik nie zrobił zrzutu ekranu przy użyciu innego urządzenia. Jeśli obawiasz się, że ktoś zrobił zrzut ekranu lub zdjęcie Twoich wiadomości, Facebook ma specjalną stronę centrum bezpieczeństwa z zaleceniami, co zrobić, jeśli ktoś udostępni zdjęcie bez Twojej zgody.

Czy tryb zanikania jest bezpieczny?

Staraj się używać wiadomości w trybie zanikania tylko z osobami, którym ufasz, ponieważ dopóki wiadomości i zdjęcia nie znikną, inni członkowie czatu mogą robić zrzuty ekranu z dowolną udostępnioną zawartością.

Znikające wiadomości są szyfrowane od początku do końca. Może je czytać tylko osoba, do której wysyłasz wiadomość.


Jakie czaty mogą używać trybu zanikania?

Tryb zanikania Facebook Messenger nie jest dostępny dla wszystkich czatów. Czaty grupowe, połączenia głosowe i połączenia wideo nie są obsługiwane w trybie zanikania.

Osoby, z którymi wcześniej nie rozmawiałeś, nie mogą wysyłać Ci próśb o wiadomości w trybie zniknięcia. Podobnie nie możesz wysłać komuś znikającej wiadomości bez uprzedniego wysłania zwykłej wiadomości. Nie zaleca się używania znikających wiadomości z kimś, komu nie ufasz w pełni.

Tryb znikających wiadomości nie jest obecnie dostępny na całym świecie. Jeśli okaże się, że nie możesz wysłać komuś wiadomości o trybie zanikania, może to być spowodowane tym, że ta funkcja nie jest jeszcze dostępna w jego kraju.


Zdjęcie: Austin Distel - Unsplash

0
Dziękujemy

Kilka słów podziękowania byłoby miłym gestem.

Zadaj pytanie
Treści, które ukazują się w serwisie CCM powstają we współpracy z ekspertami IT i pod kierownictwem Jeana-François Pillou, założyciela CCM.net. CCM to serwis o nowych technologiach - jeden z największych na świecie, dostępny w 11 językach.
Ten dokument zatytułowany "Co to jest tryb zanikania Facebook Messenger" opublikowany przez CCM (pl.ccm.net) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiować i modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencję i wymienionych w niniejszym tekście.