zyzio
Posty1Data rejestracjiniedziela 7 grudzień 2014StatusUżytkownikOstatnio zalogowany 7 grudzień 2014
-
Zmodyfikowany dnia 23 gru 2018 o 23:01
soldier -
27 gru 2015 o 20:27
Witajcie, proszę o pomoc.
Po aktualizacji system nie widzi napędu CD, gdy włoże do niego płytke słychać, że pracuje natomiast nic się nie dzieje. Po wejściu w Menadzera Urządzeń napedu też nie widać. Gdy dam pokaż ukryte pokazuje sie napęd gdy dam na właśiwości jest napisane, że napęd obecnie jest odłączony. Nie wiem jak zrobić by Windows znowu widział napęd.
Zobacz również:
Laptop z wejściem na płyty
Laptop z wejściem na płyty cd - Najlepszą odpowiedź
Mi pomogło Rozwiązanie nr 5 zawarte w zlinkowanym artykule. Miałem następujący błąd nagrywarka nie była widoczna w eksploratorze windows 10. Urządzenie było widoczne w menedżerze urządzeń. Rozwiązałem ten problem w ten sposób:
1. Odinstalowałem sterowniki napędu CD w menedżerze urządzeń
2. Korzystając ze wskazówek zawartych w artykule utworzyłem plik rejestru o następującej treści i go odpaliłem:
Treść pliku rejestru:
Hejka
Miałem ten sam problem, przeinstalowanie windowsa nic nie dawało, w końcu rozebrałem kompa i przepiąłem kabel sata z 2 gniazda na płycie głównej na 4 i teraz widzi napęd po każdym restarcie kompa.
dokładniej:
wyłączyłem kompa i odpiąłem napęd z płyty głównej
włączyłem kompa bez napędu i usunąłem go w menadżerze urządzeń
wyłączyłem kompa i podpiąłem napęd
włączyłem kompa
Mam nadzieję że pomogłem
Zmodyfikowany przez Wojtek dnia 14/08/2015 o 23:47
1. Odinstalowałem sterowniki napędu CD w menedżerze urządzeń
2. Korzystając ze wskazówek zawartych w artykule utworzyłem plik rejestru o następującej treści i go odpaliłem:
Treść pliku rejestru:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Controller0]
"EnumDevice1"=dword:00000001
3. Po zrestartowaniu komputera napęd był już widoczny w Moim Komputerze.