Czy mogę użyć klucza Windows na innym komputerze?

Rozwiązany/Zamknięty
x-dvd - 26 lis 2014 o 15:00
 x-dvd - 27 lis 2014 o 13:47
Witam

Moim problemem jest to że mam na jednym komputerze system Windows 7 i mam do niego klucz instalacyjny. Czy mogę zainstalować ten system na innym laptopie?

3 odpowiedzi

Mieszek Posty 104 Data rejestracji poniedziałek 15 wrzesień 2014 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 8 grudzień 2015 75
27 lis 2014 o 10:01
Hej, zależy, ale raczej nie, bo systemy są przypisane do konkretnej maszyny (przynajmniej u mnie tak jest), więc możesz zainstalować ponownie system, ale jedynie na tym samym urządzeniu, nie na innym.
Karolina Świdrak Posty 3277 Data rejestracji poniedziałek 24 marzec 2014 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 5 grudzień 2021 9 019
27 lis 2014 o 11:15
Jeśli korzystasz z legalnego oprogramowania, a zakładam, że tak jest, nie możesz tego zrobić, nie zarejestrujesz kopii o tym samym numerze na innym komputerze bo to łamanie praw autorskich.

Pomimo, że w trakcie instalacji klucz zostanie przyjęty, to system nie zostanie zaktywowany, bo będzie krzyczało, że już ten klucz jet użyty na innym komputerze. W trakcie aktywacji brane są pod uwagę numer płyty głównej, procesor i chyba numer dysku. Te dane zapisywane są na serwerze aktywacyjnym Microsoftu w postaci pewnego kodu - jak sprzet będzie inny - to kod będzie inny i aktywacja się nie powiedzie.
wielka szkoda i bez sensu w ogóle, ale dzięki Wam wiem przynajmniej co i jak, ech...