Opiszę moją sytuację.
Założyłem konto na Instagramie, dodałem początkowo 10 zdjęć, następnie dobiłem do około 20stu zdjęć.
Do każdego zdjęcia dodawałem hasztagi związane z zdjęciami (impreza motoryzacyjna, o dużym zasięgu potencjalnych odbiorców), zdjęcia oczywiście w temacie.
Dostawałem po 30-40 lajków per zdjęcie.
Sądzę, że to dzięki właśnie hasztagom, które umieszczałem - były trafne, ludzie widzieli moje zdjęcia w wyszukiwarce hasztagów, interesowali się, podobało im się więc lajkowali. Byłem zadowolony.
Co się wydarzyło następnego dnia:
Rano odpalam Instagram'a, wchodzę do ustawień by dodać jakiś opis do mojego konta (wcześniej miałem sam nick), zapisuję i BUM - Instagram prosi o weryfikację numeru telefonu. Po krótkich perypetiach z zawieszającą się aplikacją (brak przycisku żeby potwierdzić dodanie nr tel), w końcu dokonałem weryfikacji nr telefonu.
OK...
Dodaję zdjęcie, jedno, drugie, trzecie, hasztaguje jak wcześniej, noi czekam... i praktycznie cisza, tzn. poschodziły lajki 2-3 per zdjęcie, głównie od osób które wcześniej zdążyły dodać mnie do obserwowanych. Żadnych nowych lajków, żadnych spektakularnych ilości wyświetleń itd.
Zastanawiam się czemu... Wchodzę z komputera na wpisane przeze mnie # - widzę, że nie ma tam moich zdjęć ! Wchodzę z innego telefonu na te # - też moich zdjęć tam nie ma !
Wchodzę ze swojego telefonu - na moim telefonie niby jestem w hasztagach, ALE... wiem że na komputerze i na drugim telefonie mnie w hasztagach nie ma !
Stąd widzę, że nikt nie wchodzi na moje zdjęcia jak wcześniej z wyszukiwarki hasztagów. ZGŁUPIAŁEM.
O co chodzi ?
Czemu dzień wcześniej wszystko hulało jak trzeba, a teraz 2-3 dni po tym, nie dodaje mnie do wpisanych przeze mnie hasztagów ?
Noi czemu aplikacja ściemnia mi w żywe oczy, podając u mnie na telefonie że jestem w hasztagach, kiedy dla innych osób REALNIE mnie tam nie ma...
Co to był, jakiś bonus dla początkującego... ?
Czy kwestia z weryfikacją i później chwilowe problemy techniczne (wpisywanie po 10 razy numeru telefonu i brak możliwości kliknięcia OK) coś zmieniły ?
Mam jakiegoś bana na hasztagi czy co ?
A czy podczas weryfikowania konta nie ustawiłeś mu przypadkiem statusu: konto prywatne? Po objawach można tak przypuszczać, konto prywatne nie wyskakuje w wyszukiwarkach, widzą je tylko ci, którzy dodali do obserwowanych.
oppo1
Posty3Data rejestracjiponiedziałek 10 lipiec 2017StatusUżytkownikOstatnio zalogowanyponiedziałek 10 lipiec 2017 Zmodyfikowany dnia 10 lip 2017 o 12:31
Nie.
Problem jest bardziej złożony i narazie doszedłem do czegoś takiego jak "Shadow Ban" na IG. I to jest dużo bardziej skomplikowana sprawa. Ktoś miał z tym styczność i sobie poradził ?
Anna Dobrzyńska
Posty1974Data rejestracjiponiedziałek 1 luty 2016StatusUżytkownikOstatnio zalogowany19 grudzień 202113 497 10 lip 2017 o 14:00
Czy dobrze wnioskuję, że po założeniu konta publikowałeś wiele postów? Być może Twoje działania zostały uznane za spam.
Tak było. Niestety rzuciłem się CHYBA za szybko do publikowania postów. To mój początek z IG więc nie wiedziałem że to tak zadziała.
Co teraz będzie z moim kontem ?
Kaput na zawsze ?
Anna Dobrzyńska
Posty1974Data rejestracjiponiedziałek 1 luty 2016StatusUżytkownikOstatnio zalogowany19 grudzień 202113 497
>
oppo1
Posty3Data rejestracjiponiedziałek 10 lipiec 2017StatusUżytkownikOstatnio zalogowanyponiedziałek 10 lipiec 2017 Zmodyfikowany dnia 14 lip 2017 o 09:36
Ciężko powiedzieć. Ogólnie dokopałam się do rad, żeby tuż po założeniu konta nie zaczynać od razu komentować i lajkować postów innych, bo tak robią fejkowe konta i boty. Należy także ostrożnie publikować swoje treści - 2 posty dziennie.
Co możesz zrobić? Uzupełnić swój profil: dodać zdjęcie, napisać bio. Niektórzy radzą, by połączyć konto na Instagramie z kontem na Facebooku.Ważne, żeby nie porzucać konta, bo to też jest spamerskie zachowanie - porzucić zbanowane konto.
Trudno poradzić Ci coś konkretnego, bo Instagram nie daje wskazówek, co robić w takim przypadku.
Ostatecznie, możesz założyć nowe konto. Z Twojego opisu wynika, że jest nowe. Możesz zbudować swoją społeczność od nowa, z zachowaniem limitów, jakie narzuca Instagram: max. 350 lajków w godzinę, max. 20 kont dodanych do obserwowania w godzinę.
Zmodyfikowany dnia 10 lip 2017 o 12:31
Problem jest bardziej złożony i narazie doszedłem do czegoś takiego jak "Shadow Ban" na IG. I to jest dużo bardziej skomplikowana sprawa. Ktoś miał z tym styczność i sobie poradził ?
10 lip 2017 o 14:00
10 lip 2017 o 15:09
Co teraz będzie z moim kontem ?
Kaput na zawsze ?
Zmodyfikowany dnia 14 lip 2017 o 09:36
Co możesz zrobić? Uzupełnić swój profil: dodać zdjęcie, napisać bio. Niektórzy radzą, by połączyć konto na Instagramie z kontem na Facebooku.Ważne, żeby nie porzucać konta, bo to też jest spamerskie zachowanie - porzucić zbanowane konto.
Trudno poradzić Ci coś konkretnego, bo Instagram nie daje wskazówek, co robić w takim przypadku.
Ostatecznie, możesz założyć nowe konto. Z Twojego opisu wynika, że jest nowe. Możesz zbudować swoją społeczność od nowa, z zachowaniem limitów, jakie narzuca Instagram: max. 350 lajków w godzinę, max. 20 kont dodanych do obserwowania w godzinę.
18 lip 2017 o 10:58
Podobno nie zawsze działa, ale spróbować nie zawadzi.