Cześć wszystkim, to moje pierwsze pytanie tu ale mam nadzieję - nie ostatnie.
Co to są te pliki cookies i dlaczego na wielu stronach pytają mnie, czy je akceptuję?
Karolina Świdrak
Posty3277Data rejestracjiponiedziałek 24 marzec 2014StatusUżytkownikOstatnio zalogowany 5 grudzień 20219 019 28 maj 2014 o 13:31
Dokładnie tak - niedawno zmieniło się prawo i i teraz strony internetowe muszą o tym informować, pytać Cię czy zgadzasz się na zapisanie na swoim komputerze plików cookies.
Cookies to niewielkie pliki, które są zapisywane na Twoim komputerze, gdy otwierasz strony internetowe. Dzięki nim strony są w stanie ładować się szybciej, a przeglądarka pamięta wiele twoich wyborów: na przykład to, czy ustawiłaś blokowanie reklam, Twoją lokalizację, hasła logowania, jeśli zażyczyłaś sobie, aby system je pamiętał itp.
WilkRobert
Posty325Data rejestracjipiątek 25 kwiecień 2014StatusUżytkownikOstatnio zalogowanyśroda 20 marzec 2019278 28 maj 2014 o 10:09
hej, były,były, tylko nikt o tym nie informował. a teraz zmienili prawo i strony muszą o tym informować. Cookies to są pliki, które się zapisują na dysku twardym i dzięki temu szybciej się ładuje strona
Pliki cookies trzeba usuwać regularnie, bo inaczej jeśli jakiś wirus dostanie się do naszego komputera, może zyskać dane do formularzy stron, w których znajdują się informacje o koncie bankowym, kontach mailowych itd.
Jeśli nie zgodzisz się na ich zapisanie, to po prostu nie zapiszą się na Twoim komputerze. Strony będą się ładować trochę wolniej, nie będą się zapamiętywały hasła itp.