Jak zablokować kogoś na portalu Instagram

Aby zablokować danego użytkownika na portalu Instragram, musisz posłużyć się aplikacją mobilną, którą masz zainstalowaną w smartfonie lub tablecie. Z tej porady dowiesz się krok po kroku jak zablokować innego użytkownika na Instagramie.

Blokowanie użytkowników na Instagramie

Procedura jest bardzo prosta. Przejdź do profilu użytkownika i kliknij w symbol trzech kropek. Ich rozmieszczenie jest zależne do systemu operacyjnego, z którego korzystasz. W systemach iOS oraz Windows Phone są one umieszczone w pozycji poziomej, natomiast w urządzeniach z systemem Android - pionowej.

Na ekranie wyświetli się :

Jeśli chcesz go zablokować, naciśnij Block (Zablokuj). Instagram poprosi Cię o potwierdzenie blokady. Dopóki użytkownik pozostanie zablokowany, nie będziesz również mógł zobaczyć jego postów ani obserwujących.

Jeśli chcesz odblokować tę osobę, musisz przejść do jej profilu i kliknąć Unblock (Odblokuj).

Jak zablokować użytkownika na Instagramie z urządzenia mobilnego?

Aby zablokować kogoś z telefonu, musisz wykonać te same kroki: otwórz aplikację Instagram i przejdź do strony osoby, którą chcesz zablokować. Następnie naciśnij przycisk Menu (trzy poziome lub pionowe linie w zależności od tego, czy Twój telefon komórkowy to Android czy iPhone) i wybierz Block (Zablokuj).

Jeśli nie możesz znaleźć profilu osoby, którą chcesz zablokować, być może usunęła ona swoje konto lub nie masz już uprawnień dostępu do jej profilu.

Co się stanie, jeśli kogoś zablokujesz?

Zablokowany użytkownik nie będzie mógł zobaczyć Twoich postów i komentarzy. Nie będzie również w stanie znaleźć Twojego konta na Instagramie ani skontaktować się z Tobą. Ponadto nie będzie mógł Cię ponownie dodać, dopóki go nie odblokujesz. Użytkownik nie otrzyma powiadomień o zablokowaniu.

Oczywiście w przypadku kont publicznych możliwy jest dostęp do swojego profilu poprzez komentarze, które zostawiłeś na zdjęciach innych użytkowników. Ponadto można również znaleźć za pośrednictwem przeglądarki internetowej, wpisując http://www.instagram.com/nazwa_użytkownika.

Jeśli więc chcesz, aby tylko Twoi obserwatorzy widzieli Twoje posty, włącz Profil prywatny.

Co się stanie, jeśli ustawisz komuś ograniczony dostęp?

Możesz także ograniczyć użytkownikowi dostęp do konta zamiast je blokować. Co oznacza ten tryb?

Gdy ograniczysz dostęp do użytkownika, może on nadal komentować Twoje posty, przeglądać Twoje historie, a nawet wysyłać Ci wiadomości. Jednak jego działania pozostaną ukryte przed Tobą i innymi użytkownikami. Ta osoba nie otrzyma żadnego powiadomienia, ale w pewnym momencie może zauważyć, że nie kontaktujesz się z nią i zorientować się, że została zablokowana.

Bezpośrednie wiadomości, które do Ciebie wysyła, będą wyświetlane jako prośba o wiadomość i będziesz musiał zaakceptować je ręcznie, aby zobaczyć ich treść. Możesz użyć tej opcji jako miękkiej miary, która pozwoli Ci uniknąć pełnego blokowania.

Zdjęciа: © Erik Lucatero - Unsplash.com, Meta.

Zadaj pytanie
Treści, które ukazują się w serwisie CCM powstają we współpracy z ekspertami IT i pod kierownictwem Jeana-François Pillou, założyciela CCM.net. CCM to serwis o nowych technologiach - jeden z największych na świecie, dostępny w 11 językach.
Zobacz również
Ten dokument zatytułowany "Jak zablokować kogoś na portalu Instagram" opublikowany przez CCM (pl.ccm.net) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiować i modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencję i wymienionych w niniejszym tekście.