Jak usunąć konto na portalu Instagram

Zadaj pytanie
Jeżeli nie chcesz już dłużej korzystać z serwisu społecznościowego Instagram, w tej poradzie wyjaśnimy, jak usunąć konto. Wbrew pozorom, jest to całkiem proste.


Co to jest Instagram

Instagram to serwis społecznościowy, który najlepiej obsługiwać za pomocą aplikacji, która umożliwia robienie i edytowanie zdjęć w celu udostępnienia ich znajomym a także przeglądanie wpisów innych kont. Możesz obserwować inne profile, aby zapełniać swój kanał wiadomości, a inne konta mogą śledzić Ciebie, aby być na bieżąco z aktualnymi informacjami. Instagram stał się również bardzo użytecznym narzędziem marketingowym dla wielu firm i dziś liczy miliard aktywnych użytkowników.

Dezaktywacja profilu na Instagramie - tymczasowe wyłączenie konta

Usunięcie konta Instagram jest nieodwracalne, co oznacza, że utracisz wszystkie swoje zdjęcia i informacje. Dlatego serwis społecznościowy daje opcję tymczasowego wyłączenia konta, aby móc je przywrócić w późniejszym terminie. Dezaktywacji konta można dokonać tylko z poziomu strony www, a nie bezpośrednio w aplikacji.

Wejdź na swój profil na Instagramie i kliknij guzik Edytuj profil:


Teraz kliknij Tymczasowe wyłączenie konta i podaj swoje hasło, aby uwierzytelnić:


Teraz Twoje konto zostanie ukryte. Oznacza to, że użytkownicy nie będą mogli przejrzeć twoich wpisów. Jeśli jednak w dowolnym momencie zdecydujesz, że chcesz ponownie otworzyć konto, zawsze możesz wybrać opcję ponownego aktywowania.

Kasowanie konta na Instagramie

Wejdź na stronę służącą do usuwania konta na Instagramie. Jeśli nie jesteś zalogowany/a, teraz należy to zrobić.

Z rozwijanego menu wybierz powód, dla którego chcesz całkowicie i nieodwracalnie usunąć swoje konto i całą jego zawartość:



Ponownie podaj swoje hasło i kliknij guzik Trwale usuń moje konto.

Ze względów bezpieczeństwa Instagram nie może usunąć Twojego konta za Ciebie. Jeśli nie pamiętasz danych logowania, zapoznaj się z poradą o resetowaniu hasła do konta Instagram.

Czy można reaktywować lub odzyskać usunięte konto na Instagramie

Jeśli tymczasowo wyłączysz swoje konto, możesz odzyskać swój profil i wszystkie posty. Wystarczy ponownie aktywować konto, czyli zalogować się. Jeśli jednak zdecydujesz się na trwałe usunięcie swojego konta na Instagramie, nie będziesz w stanie go odzyskać.

Aby odzyskać dostęp do aplikacji Instagram, konieczne będzie ponowne utworzenie konta. W przyszłości, jeśli nie masz pewności, czy chcesz zachować aktywność konta, rozważ tymczasowe wyłączenie go zamiast usuwania.

Jak odzyskać usunięte lub ukryte zdjęcia na Instagramie

Instagram ma opcję archiwizacji, która pozwala ukryć obrazy. Instagram przechowuje je w aplikacji, dzięki czemu nie musisz się martwić, że zniknęły wraz z komentarzami i polubieniami. Jeśli chcesz odzyskać te obrazy, przejdź do sekcji Archiwum w aplikacji Instagram (zegar w lewym górnym rogu ekranu):


Teraz wybierz obraz, który chcesz odzyskać. Kliknij go, a następnie kliknij wielokropek w prawym górnym rogu. Wskaż opcję Pokaż w profilu:


Jeśli trwale usunięto zdjęcie z aplikacji, ale nie wyłączono funkcji automatycznego zapisywania zdjęć, możesz być w stanie zlokalizować obraz w rolce z aparatu lub w wybranym folderze na urządzeniu. Możesz również zapisać zdjęcia na swoim komputerze, pobierając Instagram na PC.

Zdjęcie: © Instagram.