GeoXXYY
Posty400Data rejestracjipiątek 25 kwiecień 2014StatusUżytkownikOstatnio zalogowanyponiedziałek 2 grudzień 2019
-
27 maj 2014 o 14:00
Wojtasezk -
1 lut 2015 o 21:15
Witajcie,
Chcę skonfigurować sobie klienta poczty i nie wiem w ogóle czy jest jakaś różnica między tymi protokołami czy to obojętne jest? jak będzie lepiej działać Wasyzm zadniem?
POP3 działa w trybie offline, pobiera maile na komputer i łączy się z internetem tylko, gdy chce pobrać nowe lub wysłać. Zużywa mniej internetu i jest lepszy, jeśli masz internet komórkowy albo na kartę.
A jeśli masz stałe łącze i nieograniczony dostęp do internetu, wybierz IMAP, który przechowuje maile na serwerze i stale się z nimi łączy.
Jak musisz mieć dostęp do poczty z wielu lokalizacji (komputer domowy, służbowy, laptop, smartfon, kawiarenki, itd.), czyli jeżeli nie dbasz o własne bezpieczeństwo, to bierz IMAP. Ja korzystam z poczty tylko na własnym laptopie (komórka robi jako pager - tylko informuje mnie o nowych mailach, jeszcze nigdy na maila nie odpowiedziałem z komórki, bo to niewygodne, poza tym muszę mieć otwarte inne programy) i wybieram zawsze tylko i wyłącznie POP3. Oczywiście robię kopie lokalne.