Jak usunąć konto na portalu Twitter

Twitter to serwis społecznościowy przeznaczony do dzielenia się ze światem swoimi komentarzami zawartymi w krótkich postach. Jeśli z jakiegokolwiek powodu chcesz zlikwidować swoje konto na Twitterze, w tej poradzie znajdziesz przydatne wskazówki.

Możesz albo tymczasowo dezaktywować konto, albo trwale je usunąć. Procedura w obu przypadkach w ten sam sposób - jeśli czasowo dezaktywujemy konto i nie będziemy go używać, po 30 dniach zostanie ono trwale usunięte.



Jak dezaktywować konto na Twitterze

Twitter daje użytkownikom opcję tymczasowego zawieszenia konta. Oznacza to, że profil i cała jego zawartość są nadal przechowywane w serwisie, ale jeśli użytkownik nie zaloguje się na swoje konto w ciągu 30 dni, zostanie ono bezpowrotnie usunięte, a jego zawartości nie będzie można w żaden sposób odzyskać.

Aby zawiesić konto na Twitterze należy uruchomić aplikaję, wejść w swój profil i wybrać zakładkę Ustawienia i prywatność:


Następnie, w części Konto znajdź przycisk Dezaktywuj konto:



Na kolejnej stronie potwierdź swój wybór, po raz kolejny klikając w przycisk Dezaktywuj konto:
:

Jak skasować Twittera

Zaloguj się na portal Twitter. Kliknij w symbol koła zębatego, który znajdziesz w prawym górnym rogu i wybierz opcję Ustawienia. W zakładce Konto zaznacz opcję Dezaktywuj moje konto. Przeczytaj uważnie informacje, które pojawią się w ramce. Potwierdź dezaktywację konta i podaj swoje hasło.

Konto można dezaktywować jedynie z poziomu przeglądarki. Nie ma możliwości dezaktywacji w aplikacji.

Dezaktywowane konto po 30 dniach zostanie skasowanie. Proces kasowania danych może zająć max. tydzień. W czasie 30 dni po dezaktywacji, można na powrót aktywować swoje konto logując się na nie.

Jeśli w przyszłości zechcesz otworzyć nowe konto posługując się tą samą nazwą użytkownika, numerem telefonu i adresem elektronicznym przypisanym do tego konta, przed dezaktywacją starego konta, będziesz musiał je zmodyfikować. W przeciwnym razie niemożliwe będzie ponowne wykorzystanie tych samych danych.

Jak przywrócić konto na Twitterze

Aby ponownie aktywować konto, musisz tylko zalogować się za pomocą swoich danych logowania na Twitterze. Jeśli ponowna aktywacja się powiedzie, wyświetli się strona główna.

W przeciwnym razie musisz stworzyć nowe konto.

Zdjęcie: © Twitter.
Oryginalny artykuł opublikowany przez owilson. Tłumaczenie technomix. Ostatnia aktualizacja: 23 maj 2018 o 12:46 przez Karolllla.
Ten dokument zatytułowany "Jak usunąć konto na portalu Twitter" opublikowany przez CCM (https://pl.ccm.net/) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiować i modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencję i wymienionych w niniejszym tekście.
Twitter - jak wyłączyć powiadomienia przez e-mail
Jak zmienić hasło na portalu Twitter