25
Dziękujemy

Kilka słów podziękowania byłoby miłym gestem.

Jak korzystać z Messengera bez konta na Facebooku

Wcześniej można było korzystać z Facebooka Messenger bez konta w sieci społecznościowej Facebook, ale od końca 2019 roku zasady się zmieniły. Jednak wielu użytkowników nie chce (lub tymczasowo nie chce) mieć konta na Facebooku, ale chce czatować za pomocą aplikacji Messenger. Jest pewien sposób, aby rozwiązać ten problem: można tego dokonać za pomocą nowej funkcji tymczasowej dezaktywacji konta w sieci społecznościowej, przy jednoczesnym utrzymaniu konta w programie Messenger. Poniżej znajduje się instrukcja krok po kroku.



Należy pamiętać, że nie można całkowicie usunąć konta na Facebooku i nadal korzystać z aplikacji Messenger (to ograniczenie nie dotyczy użytkowników korzystających ze starej wersji aplikacji Messenger (bez konta Facebook) pobranej do końca 2019 roku).

Aby dezaktywować konto Facebook i nadal korzystać z Messengera, wykonaj następujące kroki:

1. Najpierw otwórz konto na Facebooku, wprowadzając nazwę użytkownika i hasło w aplikacji na urządzeniu (lub w wersji na przeglądarki).

2. Kliknij ikonę strzałki w prawym górnym rogu ekranu.



Następnie przejdź do Ustawień i prywatności (Settings and Privacy), a następnie kliknij opcję Ustawienia (Settings).




3. Przejdź do sekcji Informacje o Twoim Facebooku (Your Facebook information).



4. W dolnej części ekranu, na końcu listy, zobaczysz pozycję Dezaktywacja i usuwanie (Deactivation and Deletion) - wejdź w tę sekcję.




5. Wybierz opcję Dezaktywuj konto (Deactivate account) i potwierdź swój wybór, klikając przycisk Kontynuuj do dezaktywacji konta (Continue to account deactivation).




Aby potwierdzić dezaktywację konta na Facebooku, musisz wprowadzić hasło, którego używasz do logowania się w sieci społecznościowej.




Następnie system poprosi Cię o wskazanie przyczyny dezaktywacji konta. Podaj go i kliknij przycisk Dezaktywuj (Deactivate), który zobaczysz na dole strony.


W wyniku tej operacji Twoje konto zostanie wyłączone, a inni użytkownicy nie będą mogli go zobaczyć. Przestanie być widoczna również większość udostępnianych treści, a także strony i grupy, których jesteś jedynym administratorem. Będziesz mógł ponownie aktywować swoje konto na Facebooku w momencie, gdy okaże się to potrzebne.

W tym samym czasie możesz nadal korzystać z aplikacji Messenger: Twoje zdjęcie profilowe będzie nadal wyświetlane w pokojach czatu w Messenger, a ludzie będą mogli wyszukiwać Cię po imieniu i wysyłać Ci wiadomości.

Jak zauważyłeś, istnieje również opcja całkowitego usunięcia konta na Facebooku. Aby to zrobić, wybierz opcję Całkowicie usuń konto (Permanently delete account).


Zdjęcie: Tim Bennett - Unsplash.com
25
Dziękujemy

Kilka słów podziękowania byłoby miłym gestem.

Zadaj pytanie
Treści, które ukazują się w serwisie CCM powstają we współpracy z ekspertami IT i pod kierownictwem Jeana-François Pillou, założyciela CCM.net oraz dyrektora projektów internetowych Grupy Figaro. CCM to serwis o nowych technologiach - jeden z największych na świecie, dostępny w 11 językach.
Ten dokument zatytułowany "Jak korzystać z Messengera bez konta na Facebooku" opublikowany przez CCM (pl.ccm.net) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiować i modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencję i wymienionych w niniejszym tekście.