Martusia
Posty433Data rejestracjipiątek 25 kwiecień 2014StatusUżytkownikOstatnio zalogowanyśroda 19 lipiec 2017
-
22 paź 2014 o 12:17
czader -
2 mar 2015 o 23:07
Hej,
chcę kupić laptopa, ale zupełnie się na tym nie znam i nie wiem, jaki model wybrać.
Chcę wydać 2000 - 2500.
Przeglądam na nim internet, używam podstawowych programów.
Możecie mi coś podpowiedzieć? Na co zwracać uwagę?
ASUS X550LC-XO045H polecam, bo Asusy są ogólnie dobrymi komputerami, a to jeden z tańszych modeli. Ja jak kupuję kompa to zwracam uwagę na to, żeby procesor i karta graficzna były Intela (np karta graficzna AMD nie ma sensu, bo Ci się rozlezie grafika nawet przy oglądaniu filmików)
Nie podam Ci konkretnego modelu, bo te, jak napisałaś, bardzo szybko się zmieniają. Napiszę Ci, na co warto zwrócić uwagę.
1. Procesor intel (najlepiej I5 lub I3) - Intele najmniej się grzeją, więc nie warto decydować się na inne modele procesora.
2. Grafika - jeśli nie chcesz używać laptopa do gier, to powinien mieć grafikę również intel - wtedy karta graficzna nie będzie generowała dodatkowego ciepła, które wymaga schłodzenia.
3. Pamięć RAM - minimum 4 GB RAM, najlepiej 8 GB
4. Twardy dysk - min 250 GB, gdyż obecne systemy operacyjne są bardzo pojemnościowe.
Poza tym:
Laptop powinien mieć wifi w standardzie N - żeby bez ograniczeń ściągać pliki bezprzewodowo. Powinien mieć klawiaturę qwerty.
Jeśli chodzi o marki - unikaj jak ognia HP.
Pod uwagę weź marki DELL, ASUS, LENOVO, TOSHIBA.
Jeśli laptop do gier do 2, 5 tysiaca to tylko ten model <a href="http://www.ceneo.pl/31771746#crid=22631&pid=7967" rel="nofollow">link</a>
Wiadomo, w najnowszych i najbardziej wymagających grach szału nie będzie, ale w te do 2014 roku da się bardzo komfortowo pograć o ile optymalizacja nie jest spartaczona.
Ja taki posiadam i sobie chwalę.
22 paź 2014 o 18:00
23 paź 2014 o 09:43