AtOmek
Posty2Data rejestracjipiątek 4 sierpień 2017StatusUżytkownikOstatnio zalogowany 8 sierpień 2017
-
Zmodyfikowany dnia 4 sie 2017 o 21:55
At Omek -
16 lis 2017 o 14:46
Witam
Kupiłem router wifi (tplink), skonfigurowałem i tabletami (jak i samym kompem) można hulać po necie, ale chciałbym teraz żeby i komputer podłączyć do neta bezprzewodowo, tak, żeby go można przestawić do innego pokoju i nie ciągnąć za nim kabli. Kartę sieciową mam wbudowaną, a jak podłączę drugą (wifi) kartę sieciową przez usb, to komp nie zgłupieje, że się tak wyrażę :o) ?
Dodam, że system operacyjny do jeszcze XP
Jeżeli system odnajdzie Twoją karte bezprzewodową (tą na usb) to bez problemu będzięsz mógł się podłączyć bezprzewodowo do internetu.
Nie ma znaczenia ile kart sieciowych masz w komputerze. Jeżeli wypniesz lana i połączysz się bezprzewodowo to system autoamatycznie wykryje która karta jest Twoim wyjściem na świat i zacznie jej używać.
AtOmek
Posty2Data rejestracjipiątek 4 sierpień 2017StatusUżytkownikOstatnio zalogowany 8 sierpień 2017 8 sie 2017 o 11:31
DZięki za odpowiedź, ale właśnie problem chyba jest z samym rozpoznaniem sprzętu. W menadżerze urządzeń pokazuje mi, że sterowniki zainstalowane poprawnie, kompatybilne z xp-kiem, ale nie widzi, żadnej bezprzewodowej sieci. Przy próbie konfiguracji ręcznej pisze o szukaniu Windows Knowledge Base w artykule 817722, ale tej stronie, pokazuje, że nie ma takiego tematu. Szukałem nowych sterowników pod xp na tp-link, to co znalazłem zaistalowałem, ale nadal nic
System XP został wycofany ze wsparcia technicznego - możesz więc mieć powazny problem z kompatybilnością sterowników.
Polecam zakup licencji i instalację Windows 10 (przynajmniej w wersji Home Edition). Ten Windows automatycznie sobie instaluje 99% urządzeń więc na pewno nie będziesz miał z tym problemów.
Tylko czy Twoje urządzenie pociągnie nowy Windows - na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.
Nie daje mi spokoju temat. Nie poradziłem sobie jeszcze z nim, ale dotarłem do momentu gdzie w menadżerze usług próbuje uruchomić usługę "zerowej konfiguracji sieciowej" i nie działa ta usługa, a na próbę włączenia nie reaguje. Z tego co zauważyłem za usługę odpowiada plik svhost. Może w tą stronę trzeba podrążyć temat, ale nie wiem jak? Wiem, w każdym razie, że znajomy ma gorszego gruchota ode mnie, ma na nim xp-ka i hula mu wi-fi, więc wychodzę z założenia, że muszę i ja spróbować.