Witam, przymierzam się do kupna laptopa, tylko zastanawiam się, z jakim procesorm wybrać. Bo te Intelem są droższe od AMD, ale który jest lepszy? Czy serio się opłaca wydać drożej czy to to samo jest? Co radzicie?
Ja bym nie brał AMD, miałem kiedyś netbooka z tym procesorem, niby firmowy, tani nie był, a chodził wolno, że szkoda gadać. Szkoda kasy, już lepiej wydać na Intel
Tego 3 bym w ogóle nie brał, bo o ile procesor AMD jeszcze i może ujdzie, ale karta graficzna AMD to jest porażka, będzie mega wolno chodził. Co do pozostałych dwóch ja bym brał z Intelem, szczególnie,że cena podoba jak piszesz
Zgadzam się z Meastrio, nie mam dobrych doświadczeń z AMD (czy to procesory, czy karty graficzne), a Intel z kolei jeszcze nie zawiódł, więc akurat też uważam, że warto zainwestować w Intel. Tym bardziej że pewnie będzie pracował na Windowsie, a to jest ważne w tym przypadku.
Ja też myślę, że Intel to lepszy pomysł - mniej się grzeje.
Jest mniej podatny na wylutowywanie się układów elektronicznych z płyt głównych i dlatego jest droższy.
Wszystkie laptopy z chipsetem AMD / ATI muszą mieć lepsze chłodzenie a przez to krócej trzymają na baterii, bo wiatraki zużywają więcej prądu żeby schłodzić układ. Dlatego Intel zawsze był droższy i lepszy. W komputerach stacjonarnych można sobie pozwolić na AMD bo obudowa jest duża i wiatrak bez problemu można zamontować większy. W laptopie jest ciasno i chłodzenie jest kiepskie, dlatego AMD tak się grzeją.