Czy Facebook udostępnił moje dane Cambridge Analytica

W efekcie skandalu z Cambridge Analytica Facebook przyznał, że firma konsultingowa zebrała dane ponad 85 milionów użytkowników serwisu społecznościowego. Od tego czasu Facebook znajduje się pod presją, aby zwiększyć przejrzystość w zakresie przetwarzania danych. Facebook udostępnił więc użytkownikom łatwy sposób sprawdzenia, czy ich dane zostały pobrane przez Cambridge Analytica.

Ponadto na fali obaw o prywatność Facebook dostarczył narzędzie pozwalające na identyfikację aplikacji i stron internetowych, które autoryzowano danymi logowania z Facebooka. Te aplikacje i witryny będą również miały ograniczony dostęp do Twoich danych, bazując na wydanych przez Ciebie zgodach. Dzięki nowym opcjom na koncie łatwiej jest znaleźć i zarządzać tymi ustawieniami zabezpieczeń.


Czy Facebook udostępnił moje dane Cambridge Analytica

Aby dowiedzieć się, czy informacje o Tobie zostały wykorzystane przez Cambridge Analytica, kliknij ten link. Przejdź do sekcji Czy moje dane zostały udostępnione? Tutaj znajduje się skonfigurowana przez Facebooka niestandardową odpowiedź na podstawie profilu, z którego wchodzisz na stronę:



Jeśli korzystałeś/aś z aplikacji This Is My Digital Life, zostaniesz o tym poinformowany. W przeciwnym razie Facebook potwierdzi, że nie udostępniono żadnych informacji.

Pamiętaj, że jeśli którykolwiek z Twoich znajomych z Facebooka uczestniczył w This Is My Digital Life, możliwe, że niektóre z Twoich podstawowych informacji, takich jak data urodzenia lub miejsce urodzenia, mogły zostać udostępnione. Facebook potwierdzi to również po wejściu na stronę pod linkiem podanym powyżej.

Które aplikacje i strony mają dostęp do danych z Facebooka

Aby dowiedzieć się, które aplikacje i witryny mają dostęp do danych z Facebooka, kliknij tutaj, aby otworzyć stronę Aplikacje i witryny. Na tej stronie upewnij się, że wybrałeś kartę Aktywne, aby wyświetlić aplikacje i witryny, które są obecnie aktywne. Jeśli aplikacja lub witryna pojawia się na tej liście, może odbierać tylko te informacje, które zostały przez nią udostępnione:


Na tej stronie po wybraniu opcji Wyświetl i edytuj poniżej każdej aplikacji lub witryny otworzy się nowe okno z informacjami udostępnionymi dla wybranej usługi:


Tutaj możesz w łatwy sposób zarządzać widocznością aplikacji oraz witryn i uzyskać dostęp do informacji udostępnianych tym podmiotom. Można zobaczyć działania, które może podjąć aplikacja lub witryna, a także zmodyfikować lub zakończyć autoryzację:


Zakładka Wygasłe na górze strony pozwala sprawdzić, które połączenia wygasły. Oznacza to, że te aplikacje i witryny mogą mieć dostęp do danych, które wcześniej udostępniłeś/aś, ale wszelkie nowe dane nie zostaną udostępnione, ponieważ połączenie wygasło. Pamiętaj, że nadal możesz korzystać ze swojego konta na Facebooku, aby logować się do tych usług.

Karta Usunięte u góry strony pokazuje wszystkie aplikacje i witryny, które użytkownik usunął. Podobnie jak lista wygasłych aplikacji oraz stron internetowych, usługi te nadal mogą mieć dostęp do danych, które już im udostępniłeś/aś. Nie będą oni jednak mogli wysyłać żadnych nowych żądań o podanie danych.

Jak usunąć konto na Facebooku

Wiele osób jest zaniepokojonych skandalem dotyczącym prywatności danych na Facebooku. Jeśli chcesz usunąć swoje konto z tego powodu, prawdopodobnie nie jesteś sam.

Aby usunąć swoje konto na Facebooku, masz dwie możliwości: tymczasową dezaktywację i trwałe usunięcie. Aby dowiedzieć się, jak tymczasowo wyłączyć lub trwale usunąć swoje konto, odwiedź tę stronę.

Przed całkowitym usunięciem konta możesz chcieć pobrać wszystkie swoje dane z Facebooka. Przejdź na tę stronę, aby dowiedzieć się, jak pobrać dane z Facebooka na komputer lub urządzenie mobilne.

Zdjęcie: © Facebook.
Oryginalny artykuł opublikowany przez Daniel_CCM. Tłumaczenie Floreo. Ostatnia aktualizacja: 14 maj 2018 o 14:44 przez Floreo.
Ten dokument zatytułowany "Czy Facebook udostępnił moje dane Cambridge Analytica" opublikowany przez CCM (https://pl.ccm.net/) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiować i modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencję i wymienionych w niniejszym tekście.
Facebook - przycisk zaproszenia znajomych nie pojawia się
10 wskazówek na udane zdjęcie profilowe na Facebooku