Jak się pozbyć starego komputera?

Rozwiązany/Zamknięty
Maria - 4 gru 2014 o 07:41
 Maria - 5 gru 2014 o 15:01
z tego co wiem nie można go tak po prostu wywalić na śmietnik, trzeba gdzieś oddać tylko gdzie?

mam na zbyciu stary komputer i monitor

5 odpowiedzi

Możesz go zawieźć do punktu składania elektrośmieci w Twoim mieście, tylko pamiętaj, żeby przed pozbyciem się komputera skutecznie się pozbyć danych z dysku twardego.
danych się raczej nie pozbędę bo ten komputer jest tak stary, że trudno go uruchomić.

a jak znaleźć takie miejsce, gdzie można go zawieźć?
To że nie chce się uruchomić nic nie znaczy, wyciągając twardy dysk nadal można odzyskać dane. Ja bym go spróbował wyciągnąć mechanicznie i jeśli faktycznie nie odpala i nie można nic z nim zrobić, zniszczyłbym go młotkiem przed wyrzuceniem. Poważnie. Dla bezpieczeństwa. Jak chcesz poczytać, jakie zagrożenia mogą się pojawić, spójrz tu.
Dobrze, dzięki za radę
Karolina Świdrak Posty 3277 Data rejestracji poniedziałek 24 marzec 2014 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 5 grudzień 2021 9 019
4 gru 2014 o 14:42
To zależy, gdzie mieszkasz. W dużych miastach są takie punkty, gdzie można za darmo oddawać sprzęt. Czasem nawet przyjeżdżają do domu po odbiór, tylko trzeba się umówić. Poszukaj w Google.

Czasem na osiedlach są informacje, że sprzęt będzie zbierany w konkretny dzień.
Meastrio Posty 402 Data rejestracji piątek 25 kwiecień 2014 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 1 sierpień 2017 286
5 gru 2014 o 07:07
Na śmietnik bym, go nie oddawał, można dostać za to mandat.
Dzięki, poszukałam w sieci i dowiedziałam się, kiedy będą zbierać graty na moim osiedlu. To niedługo więc mogę poczekać.