Jak usunąć historię w Mapach Google

Zadaj pytanie
Mapy Google zapamiętują wszystkie wyszukiwane przez Ciebie miejsca, jak również ta odwiedzone, zapisane, udostępnione lub tylko podejrzane w innych aplikacjach Google. Dla wielu użytkowników jest to pomocna funkcja, inni jednak są zdania, że opcja ta jest nachalna i irytująca. Jeśli również tak sądzisz, istnieje prosty sposób, aby usunąć historię lokalizacji w Mapach Google.

Należy pamiętać, że Mapy Google zapisują dane o lokalizacji, gdy są włączone usługi lokalizacji.

Historia w Mapach Google

Aby zobaczyć zapisaną historię w Mapach Google, otwórz aplikację i wybierz ikonę trzech poziomych pasków, by otworzyć Menu. Teraz kliknij Ustawienia > Historia Map.

Jak usunąć historię wyszukiwania w Mapach Google

Jeżeli korzystasz z aplikacji Mapy Google, możesz jedynie usuwać pojedyncze elementy z Historii Map. Jeżeli chcesz usunąć całą historię, należy się zalogować do Map na komputerze.

Zaloguj się na swoje konto Google, otwórz Mapy. Wejdź do Menu klikając ikonę trzech kresek > Ustawienia > Historia Map.


Odszukaj wynik, który chcesz usunąć i kliknij X. Wybierz Usuń:


Wyłącz historię lokalizacji Google

Jeżeli nie chcesz, aby Google zbierał informacje o Twoich miejscach pobytu, wyłącz Historię lokalizacji.

Zdjęcie: © Google.
Jean-François Pillou

Treści, które ukazują się w serwisie CCM powstają we współpracy z ekspertami IT i pod kierownictwem Jeana-François Pillou, założyciela CCM.net oraz dyrektora projektów internetowych Grupy Figaro. CCM to serwis o nowych technologiach - jeden z największych na świecie, dostępny w 11 językach.

Dowiedz się więcej o zespole CCM