To ja Ci odpowiem konkretnie, merytorycznie i po polsku. Poniżej wklejam linki do cennika Allegro i eBaya. Tam sobie możesz porównać oferty obu portali i wtedy będziesz miał jasną wizję:
Moim zdaniem eBay działa uczciwiej, bo za pewne kategorie (muzyka, książki) jako sprzedawca prywatny nie płacisz prowizji. Allegro doi wszystkich za wszystko. Szkoda, bo to był kiedyś fajny serwis, ale dawno temu.
na eBayu zależy czy sprzedajesz jako osoba prywatna czy jako firma. Dla małych sprzedawców są lepsze oferty, ale ogólnie na Allegro i na eBayu masz dwie opłaty, pierwsza za wystawienie i druga prowizja od sprzedaży, jeśli sprzedasz. Na eBayu prowizja to 2,5% ceny końcowej.
Na początku Allegro było tańsze do eBaya, potem się to zmieniło na korzyść eBaya, ale teraz właściwie różnica jest minimalna.Ja zacząłem korzystać z eBaya, bo mnie wkurzają ciągle nowe opłaty na Allegro i dojenie sprzedających, chociaż uczciwie trzeba powiedzieć, różnica jest minimalna.
Ja wolę eBay bo jest PayPal , które działa lepiej niż Płacę z Allegro, a poza tym nawet jak zainwestujesz w prowizje od sprzedaży, na eBayu jest więcej kupujących = większe szanse, że ktoś kupi, no i system komentarzy komentarzy lepszy, a nie jak na Allegro, że jak komuś dasz negatywa, to on Tobie też
Moim zdaniem koniec końców opłaty są porównywalne, minimalnie niższe na eBayu, ale to co mnie odrzuciło do Allegro to to, że kiedyś się opłacało prowizję, jak kwota przekraczała 10 zł, a od parunastu miesięcy, to już ściągają i 1,50
6 lis 2014 o 12:06