Facebook śledzi cię nawet po dezaktywacji konta

Karolina Świdrak - 12 kwi 2019 - 11:42
Facebook śledzi cię nawet po dezaktywacji konta
Największe serwis społecznościowy śledzi swoich użytkowników także po tym, jak… usuną konto z serwisu.

(CCM) - Nie ma miesiąca, by Facebook nie musiał tłumaczyć się z naruszeń prywatności lub zbyt liberalnego podejścia do ochrony danych osobowych. Kilka dni temu informowaliśmy was o hasłach użytkowników przechowywanych bez żadnego zabezpieczenia. Dziś mamy równie niepokojące wieści na temat serwisu Marka Zuckerberga.

Jak donosi strona CommentÇaMarche właśnie okazało się, że Facebook śledzi aktywność użytkowników po tym, jak dezaktywują swoje konto, czyli nadadzą mu status czasowo nieaktywny.

Jak tłumaczy się Facebook, dezaktywacja konta to stan przejściowy, a użytkownik w każdej chwili może zdecydować się na ponowną jego aktywację. Dlatego serwis nie mógłby całkowicie usunąć wszystkich danych. Dopiero, jeśli ponowna aktywacja nie wydarzy się w okresie 30 dni, konto zostanie skasowane. A w raz z nim – wszystkie dane przechowywane przez serwis.

Wystarczy jednak przypomnieć sobie, że Facebook śledzi naszą aktywność w internecie także przy pomocy przycisku Share, który jest umieszczony na prawie 300 milionach stron internetowych na całym świecie i na tej podstawie serwuje nam reklamy. Wie o nas zatem znacznie, znacznie więcej niż sądzimy.

Zdjęcie: © Alexander Kirch - Shutterstock.com

Zobacz również