Google wyłącza blokowanie trybu incognito

Karolina Świdrak - 20 lut 2019 - 08:33
Google wyłącza blokowanie trybu incognito
Google utrudni stronom internetowym sprawdzanie, kto z użytkowników korzysta z trybu incognito i blokowanie go.

(CCM) - Firma Google postanowiła wypełnić lukę, jaka funkcjonowała dotychczas w trybie incognito. Dzięki niej, dostawcy stron internetowych mogli wykrywać, kiedy użytkownicy przeglądają strony w trybie prywatnym i blokować go.

Według raportu 9to5Google, na który powołuje się serwis CCM.net wiąże się to ze zmianami kodu, które sprawią, że programiści stracą możliwość obchodzenia trybu prywatnego.

Mówiąc konkretnie, podczas korzystania z przeglądarki Chrome, w pamięci RAM będzie się tworzył zestaw plików, który ma zostać bezpowrotnie skasowany, gdy użytkownik wyjdzie z trybu private. Google spodziewa się, że uniemożliwi to stronom internetowym wykrycie, czy Chrome jest używany w trybie incognito, a co za tym idzie - ograniczenie opcji ingerencji.

Dlaczego stronom tak zależało na obchodzeniu trybu prywatnego? Szczególnie winne są tu witryny, które zarabiają na śledzeniu danych użytkownika, podawaniu mu reklam i dostarczaniu treści Premium. Wiele z nich było w stanie stwierdzić, że użytkownik przegląda stronę w trybie prywatnym i zmusić go do jego wyłączenia. A potem zbierać jego dane.

Kiedy zmiana wejdzie w życie? Oficjalnie, nie podano jeszcze żadnej daty. Nieoficjalnie – ma się to wydarzyć za kilka dni.

Zdjęcie: © Alexey Malkin - Shutterstock.com