Czasowe blokowanie znajomych na Facebooku

Karolina Świdrak - 18 wrz 2017 - 08:25
Czasowe blokowanie znajomych na Facebooku
Facebook rozpoczął testy funkcji Snooze. Umożliwia ona czasowe ukrycie wpisów wybranych osób.

(CCM) — O testach nowej opcji, jako pierwszy poinformował serwis Techcrunch, a doniesienia te potwierdził rzecznik prasowy Facebooka.


Na czym dokładnie polega Snooze? Funkcja umożliwia czasowe zablokowanie wpisów znajomych, które od chwili włączenia blokady nie będą pojawiały się w aktualnościach. To, jak długo potrwa blokada, będzie zależało od nas – użytkownicy otrzymają do wyboru opcję 24-godzinną, 7- lub 30-dniową. Po tym czasie blokada zniknie, a wpisy na nowo zagoszczą na naszym newsfeedzie.

Nowa funkcja ma uwalniać nas od irytujących wpisów wybranych osób, bez konieczności usuwania ich z grona znajomych. Ma działać zarówno w odniesieniu do prywatnych profili, jak i stron firm czy marek. Skąd pomysł na tę zmianę? Facebookowi zależy, by siatka naszych kontaktów była jak najbardziej rozległa. To generuje ruch, a tym samym – zyski Facebooka.

Testy opcji Snooze trwają na razie w USA. Kiedy się zakończą? Kiedy nowa funkcja trafi do wszystkich użytkowników? Tego na razie nie wiemy.

Zdjęcie: © AlesiaKan - Shutterstock.com