Kosztowne oszustwo na Facebooku

Karolllla - 18 sie 2017 - 07:57

Kosztowne oszustwo na Facebooku

"Czy to Ty jesteś na tym zdjęciu?" – jeśli znajomy przyśle Ci taką wiadomość, nie otwieraj jej.

(CCM) — Serwis Niebezpiecznik.pl poinformował o nowym oszustwie, które w ostatnich dniach krąży po Facebooku. Form jest kilka – czasem wiadomość zaczyna się od naszego imienia i linka, czasem pojawia się pytanie "Czy to Ty?". Zdarzają się też wiadomości o innej treści. Skrócony link Tinyurl za każdym razem prowadzi do Google Drive. Po jego otwarciu ukazuje się niewyraźne zdjęcie pobrane z profilu osoby, która wysłała nam wiadomość. Ikona playera sugeruje, że zdjęcie przetworzono na film.



Co stanie się, gdy klikniemy? Gdy zrobimy to na komputerze, trafimy na serwis do hostowania plików, który będzie chciał wyłudzić od nas opłatę za pobranie. Jeśli otworzymy link na smartfonie, bez dodatkowych ostrzeżeń zostaniemy obciążeni opłatami. Chyba, że wcześniej zablokowaliśmy w sieci usługi premium.

Dlatego ostrzegamy, nie klikajcie w podobne treści! A jeśli zrobicie to, jak najszybciej złóżcie reklamację u operatora telefonii komórkowej.

Zdjęcie: © AlesiaKan - Shutterstock.com