Serwer Debian lub Serwer Ubuntu

kshangaun1 Posty 1 Data rejestracji wtorek 18 kwiecień 2023 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 18 kwiecień 2023 - 18 kwi 2023 o 16:14
W ten weekend otrzymam stację roboczą DELL Precision T1700 MT z procesorem Xeon E3-1241v3, 32 GB pamięci RAM i kartą graficzną Nvidia Quadro K620. Używam go do zastąpienia ponad 10-letnich laptopów, których używałem jako domowego serwera NAS/media (zamiast wyrzucać je i próbować dostać się do świata serwerów). Na laptopach używałem serwera Ubuntu jako systemu operacyjnego. Nie szukam serwera do prawdziwego laboratorium domowego, ale raczej do przechowywania, obsługi multimediów i trochę majsterkowania. Używałem głównie Ubuntu przez ostatnie 14 lat na moich laptopach, a nawet miałem kilka kursów w college'u z Linuksa, więc jestem dość dobrze zaznajomiony z Linuksem. Mój profesor wyśmiewał mnie nawet na jednym z moich kursów za używanie Ubuntu, a nie Debiana, więc ostatnio usłyszałem jeszcze więcej o tym, o ile „lepszy” Debian jest od Ubuntu, zainstalowałem Debiana na uwolnionym laptopie, który znalazłem tylko po to, aby się uczyć więcej i zobacz, czy są jakieś zalety w stosunku do Ubuntu. Więc moje główne pytanie, z powyższymi informacjami podstawowymi, czy powinienem zainstalować serwer Ubuntu lub serwer Debian na mojej nowej stacji roboczej? Jestem otwarty na wszelkie sugestie, opinie, porady. Po raz kolejny zamierzam używać tej maszyny głównie do Plex, gdzie nie będę musiał dużo transkodować i nie będę uzyskiwał do niej dostępu poza moją siecią domową. Mogę używać HomeAssistant w kontenerze Docker z kilkoma inteligentnymi urządzeniami (głównie oświetleniem i smart tv) i być może bawić się z innymi kontenerami dokera, aby lepiej zapoznać się z dokerem i jego zastosowaniami. Będę go używał jako NASa. Poza tym nie mam co do niego innych wielkich planów. Mogę spróbować uruchomić kilka vm dla zabawy i zapoznać się z qemu i kvm, ale nie jest to wymagane. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Dołącz do nas!