Nie można uzyskać dostępu do rozruchu dysku Linux

minatakry Posty 1 Data rejestracji sobota 8 kwiecień 2023 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 8 kwiecień 2023 - 8 kwi 2023 o 13:28
Dzisiaj próbowałem sklonować dysk do użytku w laptopie, kiedy odłączyłem dysk twardy z instalacją Arch Linux (z wyłączonym zasilaniem i wszystkim obv) i podłączyłem go ponownie później, opcji rozruchu nie można było już znaleźć w moim biosie. Udało mi się sklonować mój dysk, co trwało wieczność, mimo że wiedziałem, że oryginał się nie pojawia, ale teraz mam oba dyski z zamianą rozruchu i partycjami domowymi tak samo z taką samą ilością użytych danych i bez możliwości dostępu. Nie jestem pewien, jak ręcznie wyświetlić plik efi w moim biosie i nie mogłem znaleźć nigdzie opcji ręcznego dodawania opcji rozruchu (płyta główna msi btw). Jakiś pomysł, co powinienem zrobić? Edytuj: Korzystając z dinkinternals w systemie Windows, mogłem zobaczyć partycje rozruchowe obu dysków z grubx64.efi w nich, więc nie wiem, co może być problemem, zdecydowanie jestem w trybie uefi przy okazji