Podzielony ekran w systemie MacOS.

pehrafano Posty 1 Data rejestracji czwartek 13 październik 2022 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 13 październik 2022 - 13 paź 2022 o 08:33
Po latach pracy na Windowsie kupiłem nowego 14-calowego Macbooka Pro.

Ponieważ masz tylko jeden ekran na laptopie, chciałbym, aby ekran był podzielony na 2 lub więcej okien. W systemie Windows mogę przeciągnąć okno do jednej z krawędzi i podzielić ekran na 2 lub 4. Można wybrać inne okna, aby wypełnić resztę.

Jedyne sposoby, jakie odkryłem, to ręczna zmiana rozmiaru okien lub naciśnięcie i przytrzymanie zielonego przycisku w trybie pełnoekranowym, a następnie wybranie lewego lub prawego ekranu. To blokuje mnie w dziwnym trybie pełnoekranowym, w którym tracę wyszukiwarkę i dokuję i nie mogę nałożyć innych okien na wierzch. Kiedy chcę zobaczyć inne okna (karta poleceń wydaje się jedynym sposobem), przełączam się na inny ekran, tak się wydaje.

Musi być na to prostszy sposób, po prostu układając okna bez trybu pełnoekranowego, ale nie mogę tego znaleźć. Może gest gładzika lub skrót klawiaturowy. A może myślę o „Windows” i istnieje sposób „Mac” na pracę z wieloma oknami na jednym ekranie?

Dziękuję.