Jak zrobić dystrybucję/instalator?

konaruegi Posty 1 Data rejestracji poniedziałek 1 sierpień 2022 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 3 wrzesień 2022 - 1 sie 2022 o 09:06
Witam wszystkich. Niekoniecznie zamierzam wydawać własną dystrybucję (przynajmniej jeszcze nie), ale tylko dla wiedzy i doświadczenia, czy jest to w ogóle możliwe dla zwykłego faceta, takiego jak ja, nie pełnej dystrybucji, ale instalatora mojej ulubiona dystrybucja ze wszystkimi moimi motywami i pakietami?

Zgrzeszyłem teraz przeciwko Bogu i powiem, że hipotetycznie chcę stworzyć instalator dla czystego Archa z instalatorem kalmarów, który zainstaluje listę pakietów, których używam i wstępnie załaduje motywy i pakiety ikon, których używam, i zainstaluj KDE lub Gnome jako moje środowisko graficzne.

Czy istnieje jakieś narzędzie lub zasób, który może nauczyć mnie tworzenia niestandardowego Arch ISO, takiego jak ten, czy też jest to naprawdę tylko dla osób, które faktycznie robią tego rodzaju rzeczy na życie?

Ponownie, jest to tylko projekt „mnie”, aby dowiedzieć się więcej o wewnętrznym działaniu Linuksa, a nie coś, co zamierzam stworzyć i utrzymywać dla publiczności.

Z góry dziękuję!!!