O co chodzi z NumLockiem?

crockwaxi Posty 1 Data rejestracji czwartek 7 lipiec 2022 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 2 sierpień 2022 - 7 lip 2022 o 08:47
Po raz pierwszy wypróbowałem Linuksa gdzieś pod koniec lat 90. i zauważyłem, że lekkim irytacją było to, że NumLock był domyślnie wyłączony, więc zawsze musiałem wykonywać wyraźne działania, aby użyć mojej klawiatury numerycznej.

Od tego czasu moje życie i kariera potoczyły się inną ścieżką i ostatecznie będę używał Linuksa tylko na zdalnych serwerach.

Po wielu latach wróciłem do Linuksa na pulpicie i skakałem po VirtualBox, aby zobaczyć, jaka jest aktualna oferta. I, ku mojemu zdziwieniu, każda dystrybucja, którą wypróbowałem, ma domyślnie wyłączony NumLock. KDE Plasma ma nawet do tego aplikację GUI. Ktoś napisał aplikację do konfiguracji tego konkretnego klucza!

GNU/Linux dokonał niesamowitych rzeczy w ciągu 25 lat. Jakie mogą być powody, dla których NumLock jest nadal wyłączony podczas uruchamiania? Czy istnieją przyczyny techniczne? Implikacje kulturowe? Coś innego?