Fragmentacja Ext4 - ciekawe informacje.

ubarnmiha Posty 1 Data rejestracji poniedziałek 4 lipiec 2022 Status Użytkownik Ostatnio zalogowany 30 lipiec 2022 - 4 lip 2022 o 14:33
Mam przypadek, w którym migawki z wielu kamer są zapisywane na dysku (hdd), a następnie codziennie przekształcane są w timelapse w formacie mp4.

Jest około 4 kamer, dysk to 1TB, obrazy są przechowywane przez 60-160 dni, skrypty czyszczą wszystkie uszkodzone pliki (rozmiar 0) itp.

Wygląda dobrze, prawda?

Nie całkiem.

Po kilku cyklach, w których ten dysk jest zapełniony do 100% lub prawie 100% (nie jestem pewien, czy to jest czynnikiem) (czyszczenie mp4 jest z jakiegoś powodu ręczne), pliki na nim zapisywane są pofragmentowane.

Dużo!

Po prostu przeglądam losowo, a 20MB pliki z zakresem 1400 nie są rzadkie. W rzeczywistości normą jest około 200-400-600 ekstentów na plik.

Ma to ogromny wpływ na ogólną wydajność systemu plików, wykorzystanie procesora itp.

Pozwólcie więc, że zostawię to tutaj jako przestrogę i komentarz do tych wszystkich "ext4 nie wymaga defragmentacji". To robi. Jeśli uruchomisz system plików po brzegi i masz mieszankę plików małych i dużych rozmiarów i cyklicznie zawartość co kilka miesięcy jest kwestią 2 lat, aby dojść do punktu, w którym operacje kopiowania mieszczą się w zakresie 150kB/s zamiast 70MB /sek.

To moja fajna historia. Cieszyć się!