Jak usunąć dane z telefonu przed sprzedażą

Zadaj pytanie
Jeżeli chcesz sprzedać swój telefon, koniecznie trzeba usunąć z niego wszystkie dane, aby nie wystawić się na potencjalne niebezpieczeństwo przejęcia danych logowania do np. banku, kradzieży cyfrowej tożsamości czy chociażby przejęcia prywatnych zdjęć i filmów.

Zwykły reset, czyli przywrócenie ustawień fabrycznych w urządzeniach z systemem iOS jest wystarczające, ponieważ są one domyślnie wyposażone w funkcję szyfrowania i następuje fizyczne usunięcie danych, co uniemożliwia odzyskanie plików.


W przypadku telefonów z Androidem, należy przed przywróceniem ustawień fabrycznych, zaszyfrować telefon, co pozwoli upewnić się, że usunięte dane nie będą mogły zostać odzyskane poprzez wykonanie fizycznej kopii urządzenia. Pokazujemy, jak to zrobić.

Powrót do ustawień fabrycznych w telefonie z Androidem

Rozpocznij od zaszyfrowania swojego urządzenia z systemem Android. Wejdź w Ustawienia > Zabezpieczenia > Zaszyfruj telefon (nazwy funkcji mogą się różnić w zależności od modelu urządzenia).

Szyfrowanie trwa przynajmniej godzinę. Przed przystąpieniem do szyfrowania upewnij się, że telefon nie będzie Ci potrzebny, naładuj baterię, a najlepiej podłącz telefon do zasilania. Przerwanie szyfrowania może spowodować utratę danych.


Jeśli szyfrowanie powiodło się, możesz teraz przeprowadzić reset urządzenia, czyli powrócić do ustawień fabrycznych. Wejdź w Ustawienia > Kopia i kasowanie danych > Ustawienia fabryczne (nazwy funkcji mogą się różnić w zależności od modelu urządzenia).

Przed sprzedażą pamiętaj o wyjęciu karty SIM oraz karty SD z telefonu.

Jean-François Pillou

Treści, które ukazują się w serwisie CCM powstają we współpracy z ekspertami IT i pod kierownictwem Jeana-François Pillou, założyciela CCM.net oraz dyrektora projektów internetowych Grupy Figaro. CCM to serwis o nowych technologiach - jeden z największych na świecie, dostępny w 11 językach.

Dowiedz się więcej o zespole CCM