Zdjęcia Google nie chronią prywatności

technomix - 16 lip 2015 - 10:44

Zdjęcia Google nie chronią prywatności

Wskutek błędu w systemie, aplikacja Zdjęcia Google przechowuje zdjęcia nawet po jej usunięciu.

Usługa Zdjęcia Google nie ma dobrej prasy. Parę dni temu informowaliśmy o niekorzystnym wpływie aplikacji na temperaturę telefonu i czas pracy baterii. Wczoraj z kolei światło dzienne ujrzał kolejny poważny błąd, tym razem, naruszający prywatność użytkowników bez ich wiedzy.



Jak donosi portal CommentÇaMarche, odinstalowanie aplikacji nie powoduje zakończenia procesu synchronizacji zdjęć. Tym samym, podczas gdy użytkownik żyje w przekonaniu, że usunął wszystkie zdjęcia odinstalowując usługę, opublikowane przez niego treści nadal znajdują się na serwerach giganta z Mountain View.

Wprawdzie trwają już prace mające na celu usunięcie błędu. Jednak użytkownicy, którzy chcą już teraz lepiej zabezpieczyć swoją prywatność, w ustawieniach aplikacji Zdjęcia Google, jak najszybciej powinni wyłączyć opcję automatycznej synchronizacji.

Zdjęcie: © Google.