Nie klikaj w wiadomości na Facebooku

Floreo - 12 sty 2018 - 07:40

Nie klikaj w wiadomości na Facebooku

W wiadomościach prywatnych w serwisie Facebook rozsyłane są linki, których kliknięcie może nas narazić na koszty.

(CCM) — Przestrzegamy przed kolejnym oszustwem, z którym można spotkać się w serwisie społecznościowym Facebook oraz komunikatorze Messenger. Jak podaje serwis Niebezpiecznik, poprzez Messngera możemy otrzymać różnego typu informacje zawierające link. Co niepokojące, informacje te pochodzą od naszych znajomych, którym włamano się na konto. Zwykle wiadomości towarzyszy tekst informujący o tym, że znajomy natknął się w sieci na nasze przerobione zdjęcia i to go niepokoi.



Fałszywy link zawiera jedynie niezrozumiały ciąg cyfr i znaków, jednak po kliknięciu zostaniemy przeniesieni na stronę facebook-zdjecia w domenie pl lub eu. Jeżeli jeszcze ta sytuacja nas nie zastanowi, to żądanie zalogowania się danymi do Facebooka lub konieczność podania numeru telefonu już powinny.

W drugim przypadku po podaniu numeru telefonu, przestępcy żądają podania przesłanego nam kodu z SMS-a. Jeżeli to zrobimy, zapiszemy się do usługi SMS Premium. Każdy przychodzący SMS kosztować nas będzie 6,15 zł.

Zalecamy, aby nie klikać w takie wiadomości i koniecznie ostrzec znajomych o tym, że ktoś loguje się na ich konto.

Zdjęcie: © Jakraphong Photography - Shutterstock.com