Kolejny przekręt na Facebooku

Floreo - 19 kwi 2017 - 08:16

Kolejny przekręt na Facebooku

Przestępcy wyłudzają pieniądze, oferując w zamian rzekome informacje o osobach, które usunęły nas z listy znajomych.

(CCM) — Facebook nie oferuje usługi, z której możemy się dowiedzieć, kto z naszych kontaktów postanowił usunąć nas z listy znajomych. Wiele osób chciałoby jednak posiadać tę wiedzę. Na tym żerują twórcy kolejnego spamu, przed którym przestrzega serwis Niebiezpiecznik.

W skrzynkach mailowych można znaleźć wiadomości o temacie "Zostałeś usunięty z grona znajonych na Facebook'u" (pisownia oryginalna). Wiadomości pochodzą z adresów twoiznajomi@inspirebitter.us oraz facebook@deficitsiege.us a w polu Od widnieje nazwa serwisu Marka Zuckerberga.

W treści wiadomości znajdziemy ckliwy tekst o byciu lubianym oraz link, który ostatecznie przekierowuje nas na stronę wyłudzającą adres e-mail. Po jego podaniu pojawia się kolejna prośba o podanie numeru telefonu, aby otrzymać dostęp do dalszej części serwisu. Wtedy na naszego smartfona wysyłana jest wiadomość SMS z kodem. Przepisanie kodu uruchamia płatne wiadomości, których koszt może wynieść 68 złotych.

Nie dajcie się oszukać i ostrzeżcie znajomych.

Zdjęcie: © nevodka - Shutterstock.com