Nie klikaj w zdjęcie przesłane Messengerem

Floreo - 21 lis 2016 - 12:36

Nie klikaj w zdjęcie przesłane Messengerem

Uwaga na kolejnego i groźnego wirusa, który rozprzestrzenia się poprzez wiadomości na Facebooku.

(CCM) — Na Facebooku znów można "zarazić się" wirusem. Był już wirus w powiadomieniu o oznaczeniu w poście znajomego oraz zainfekowana wiadomość wideo. Teraz pora na zdjęcie - informuje strona Niebezpiecznik.pl.



Jak rozróżnić atak od zwykłej i niegroźnej fotografii? Złośliwe oprogramowanie ukrywa się pod postacią pliku o nazwie photo_xyz.svg, gdzie xyz oznacza dowolny ciąg cyfr. Plik sugeruje, że mamy do czynienia ze zdjęciem. Jest rozsyłany poprzez Messengera. Jeżeli klikniemy w link, zostanie pobrane złośliwe oprogramowanie, które będzie przekierowywało użytkownika na stronę łudząco podobną do serwisu YouTube. Oczywiście ma się na niej znajdować rzekomo bardzo ciekawy film, ale aby go zobaczyć trzeba pobrać sterownik. Jeżeli użytkownik to zrobi, w jego przeglądarce zostanie uruchomiony dodatek, który służy do wykradania danych.

Radzimy więc, abyście mieli się na baczności i nie klikali w podobne wiadomości.

Zdjęcie: © Photosani - Shutterstock.com