Wirus na Facebooku z Twoim zdjęciem

Floreo - 3 paź 2016 - 10:00

Wirus na Facebooku z Twoim zdjęciem

Na Facebooku szaleje nowy i podstępny wirus. Ma postać posta lub wiadomości z wideo, które rzekomo wysyła ktoś znajomy.

(CCM) — Od wczoraj użytkownicy Facebooka wystawieni są na zagrożenie ze strony wirusa, który dość podstępnie przyciąga uwagę - ostrzega Zaufana Trzecia Strona. Link do wirusa jest rozsyłany poprzez bezpośrednią wiadomość na czacie lub post pozostawiony na Twojej stronie profilowej. W treści znajduje się imię użytkownika z dodanym słowem Video oraz zdjęcie profilowe z nałożoną ikoną odtwarzania. Po kliknięciu w link, użytkownik trafia na stronę przypominającą wyglądem YouTube'a. Tam pojawia się prawdziwe zagrożenie - prośba o zainstalowanie rozszerzenia w celu odtworzenia wideo. Po zainstalowaniu rozszerzenia teraz z naszego profilu wirus jest rozsyłany do znajomych.

Nie wiadomo na razie, jakie dokładnie zagrożenie niesie ze sobą wirus, ale jego ofiarom zdecydowanie polecamy odinstalowanie nieznanych rozszerzeń przeglądarki, przeskanowanie komputera za pomocą programu antywirusowego oraz na wszelki wypadek zmianę haseł. I pamiętajcie, aby Wasze hasło było mocne i bezpieczne.

Zdjęcie: © Bloomua - Shutterstock.com