Jak wyłączyć potwierdzenie przeczytania wiadomości na Facebooku

Grudzień 2016


Jak wyłączyć potwierdzenie przeczytania wiadomości na Facebooku

Gdy otworzymy wiadomość, którą ktoś wysłał nam na Facebooku, serwis automatycznie informuje nadawcę, że przeczytaliśmy przesłaną treść. Wielu użytkowników Facebooka uważa tę funkcję za irytującą i szuka sposobu, by się jej pozbyć. Na szczęście – jest to możliwe.

Jak wyłączyć „wyświetlone” na Facebooku?

Wprawdzie opcji tej nie można wyłączyć z poziomu Facebooka, jednak jeśli używasz przeglądarki Chrome, możesz zablokować powiadomienie „Wyświetlone” przy pomocy wtyczki Facebook Chat Privacy, którą znajdziesz w Chrome Web Store.



Instalacja wtyczki jest bardzo prosta – wystarczy kliknąć w guzik Dodaj do Chrome. Miniaturka aplikacji pojawi się w górnej części przeglądarki, tuż obok paska adresu.

Gdy zechcesz wyłączyć powiadomienie „Wyświetlone” – klikasz w tę ikonkę i od tej chwili żaden Twój rozmówca nie będzie widział informacji o tym, że jego wiadomość została wyświetlona na Twoim komputerze. Co ciekawe, rozszerzenie ukrywa też informację mówiącą o tym, że jesteś w trakcie pisania nowej wiadomości (tekst „Pisze” lub ikona wielokropka).

Facebook Unseen – zablokuj potwierdzenie przeczytania wiadomości

Zablokowanie powiadomień o przeczytaniu wiadomości umożliwia też wtyczka Facebook Unseen, którą można pobrać z następujących miejsc:

• Ze sklepu Chrome Web Store dla użytkowników przeglądarki Chrome.

• Ze sklepu Addons Mozilla dla użytkowników przeglądarki Mozilla Firefox.

Jak korzystać z Facebook Unseen?

Wejdź do Chrome Web Store i kliknij guzik Dodaj do Chrome, który znajdziesz w prawej, górnej części ekranu.



Gdy zechcesz ukryć swoją aktywność na Facebooku i zablokować powiadomienia, kliknij w ikonę rozszerzenia – znajdziesz ją po prawej stronie paska adresu. Następnie przestaw suwak w polu Block „seen” (Zablokuj „Wyświetlone”) na pozycję ON. W ten sam sposób możesz też wyłączyć powiadomienie o tym, że piszesz nową wiadomość – przesuwając suwak w polu Block „is typing” (Zablokuj „Pisze”) na pozycję ON.



Na tej samej zasadzie rozszerzenie działa w przeglądarce Mozilla Firefox.

Zobacz również :
Ten dokument zatytułowany «  Jak wyłączyć potwierdzenie przeczytania wiadomości na Facebooku  » opublikowany przez CCM (pl.ccm.net) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiowaći modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencjęi wymienionych w niniejszym tekście.