Jak sprawdzić, czy ktoś zablokował mnie na Facebooku

Grudzień 2016

Portal Facebook zawiera wiele funkcji, które pozwalają na personalizację ustawień prywatności, nie umożliwia jednak sprawdzenia, kto zablokował nasz profil. W poniższym artykule przedstawiamy kilka symptomów, które mogą świadczyć o tym, że ktoś nas zablokował. Warto jednak zaznaczyć, że poniższe wskazówki nie stanowią 100% potwierdzenia blokady.

Jak sprawdzić, czy ktoś mnie zablokował na portalu Facebook


Dany kontakt nie wyświetla się już na liście znajomych

Jeśli dany kontakt nie pojawia się już na naszej liście znajomych, istnieje możliwość, że zostaliśmy przez niego zablokowani. Nie jest to jednak jedyna opcja. Równie dobrze dana osoba mogła po prostu usunąć swoje konto. Aby upewnić się, która z możliwości jest bardziej prawdopodobna, zapytaj wspólnych znajomych, czy mają oni dostęp do profilu danej osoby. Jeśli tak, oznacza to, że zostałeś przez nią zablokowany.

Nie możesz nic publikować na murze kontaktu i nie widzisz jego aktywności

Jeśli dany kontakt widnieje na Twojej liście znajomych, jednak odwiedzając jego profil nie masz możliwości publikacji i dostępu do ostatnich aktywności, zostałeś częściowo zablokowany.

Jeśli nie posiadasz już danej osoby w znajomych, a po wyszukaniu jej profilu nie ma możliwości dodania jej do znajomych, należy wziąć pod uwagę dwie możliwości. Pierwsza z nich jest taka, że zostałeś zablokowany. Równie dobrze jednak dana osoba w swoich ustawieniach prywatności wybrała opcję blokowania opcji przesyłania zaproszeń od nieznanych osób.

Nie możesz wysyłać wiadomości prywatnych

Kolejną wskazówką, która sugeruje, że dana osoba prawdopodobnie Cię zablokowała jest niemożność wysyłania prywatnych wiadomości. Dodatkowo, jeśli na Twoim profilu przechowujesz archiwalne wiadomości od danej osoby, a nazwa użytkownika wyświetla się na czarno zamiast na niebiesko, niechybnie oznacza to, że zostałeś zablokowany.

Nie możesz znaleźć profilu danej osoby z poziomu konta na Facebooku

Jeśli posługując się wyszukiwarką portalu, która jest dostępna z poziomu konta, nie odnajdujesz danej osoby również istnieją dwie możliwości. Z jednej strony może to oznaczać, że zostałeś zablokowany. Z drugiej, dana osoba mogła tak skonfigurować swoje ustawienia prywatności, aby nie można było znaleźć jej profilu w wyszukiwarce.


Wielu użytkowników Facebooka aktywuje opcję wyszukiwania jedynie dla osób przebywających w tej samej lokalizacji. Jeśli więc ponowisz wyszukiwanie ustawiając swoją lokalizację na taką samą jak profilu osoby, która Cię interesuje, możesz otrzymać jedynie dwa wyniki: jeśli jej profil pokazuje się w wyszukiwarce, nie zostałeś zablokowany. Jeśli z kolei pomimo zmiany lokalizacji, dany profil nie wyświetla się, nastąpiła blokada ze strony tej osoby.

W wynikach wyszukiwania Google pojawia się profil danego kontaktu

Zamknij swoją sesję na portalu Facebook, otwórz nowe okno przeglądarki i wpisz adres Google.com. Następnie wpisz imię i nazwisko osoby, o której sądzisz, że Cię zablokowała i kliknij Enter. Jeśli na liście wyników wyświetla się jej profil i możesz na niego wejść, oznacza to, że zostałeś zablokowany.

Widzisz profil kontaktu w grach

Jeśli osoba, którą podejrzewasz o blokadę grała w te same gry co Ty, możesz sprawdzić statystyki i ranking graczy. Jeśli znajduje się na niej nazwa użytkownika tej osoby wraz z niedawno osiągniętymi wynikami, oznacza to, że zostałeś zablokowany.


Ważne: nie ufaj aplikacjom, które proponują sprawdzenie, kto zablokował Twój profil na Facebooku, gdyż służą one do kradzieży Twoich danych osobowych.


Zobacz również :
Ten dokument zatytułowany «  Jak sprawdzić, czy ktoś zablokował mnie na Facebooku  » opublikowany przez CCM (pl.ccm.net) jest udostępniany na licencji Creative Commons. Możesz kopiowaći modyfikować kopie tej strony, na warunkach określonych przez licencjęi wymienionych w niniejszym tekście.